‘Als ondernemer heb je experts nodig die je vooruit helpen’

Ze was altijd al ambitieus, en nadat het leven haar een fikse dreun uitdeelde, begon ze voor zichzelf. Blogcafé draait inmiddels zo’n drie jaar. “Ik hecht veel waarde aan de feedback van collega ondernemers. Het houd je scherp en haalt je soms uit je comfortzone. Het geeft een verdiepingsslag.” 

Ze is nog maar net terug uit het Spaanse Fuerteventura voor een trainingskamp. Wikje is namelijk helemaal gegrepen door het suppen. Ze is geen type die ‘een stukje supt’, ze gaat voor de langere afstanden en traint daar gericht voor. “De Elfsteden suptocht staat voor komend jaar op mijn lijstje. Zo’n 8-daagse trainingsweek moet me sterker maken.” Acht uur per dag op een supplank staan is echter niet de bedoeling, dus gaat haar laptop mee en werkt ze tussen de trainingsuren door. “Dat is voor mij de ultieme vorm van ondernemersvrijheid.”

Sinds drie jaar runt ze Blogcafé, waarmee ze bedrijven helpt online meer zichtbaar te zijn. Niet door ze slechts een paar tips te geven, maar ze helemaal mee te nemen in de online wereld en ze te informeren en inspireren over wat daar de mogelijkheden zijn. “Het is niet zo dat bedrijven het niet weten, maar met één keer een blog publiceren ben je er niet. Er is regelmaat en structuur nodig. Ik ben hun stok achter de deur.”

Vooralsnog deed Wikje (50) dit door middel van het aanbieden van een offline setting: het Blogcafé. Ondernemers kunnen op maandagochtend voor anderhalf uur aanschuiven om wegwijs te worden gemaakt in de mogelijkheden van social media. Inmiddels heeft ze de stap gezet naar ook het aanbieden van een online Blog-service dat ze BlogSupport noemt en een In Company Blogcafé, waarmee ze op locatie bij bedrijven haar training aanbiedt. Daarnaast verzorgt ze ook lezingen voor bedrijven. 

‘Als lid van de Coobly Mastermind groep krijg ik de input om mijn business verder te verdiepen’ 

“Het was best een stap om voor mezelf te beginnen. Ik ben een perfectionist en wil eerst alles helemaal goed hebben, maar ik weet nu dat je gewoon moet beginnen. Het Coobly Platform was voor mij die stok achter de deur om stappen te zetten en online te gaan. Bovendien heb ik er behoefte aan ergens bij te horen. Ik informeer en inspireer bedrijven, maar wie doet dat voor mij? Het Coobly Platform inspireert me en triggert me om als ondernemer tot actie over te gaan. Bovendien heb ik me aangesloten bij de Coobly Mastermind ,waar ik de juiste input krijg om mijn business verder te verdiepen. Anders ben je toch geneigd om op hetzelfde level te blijven opereren. Dat is zonde.” 

“De groep leert me uit mijn comfortzone te stappen. De beleving van het ondernemerschap wordt anders, gerichter en professioneler. De feedback die ik er krijg op de stappen die ik neem en nog te nemen heb, houden me scherp. Als ondernemer kun je na een tevreden klant de neiging hebben achterover te leunen. Met collega-ondernemers in de Mastermind groep denk je verder. Je wilt er immers ook een boterham aan overhouden en er je eigen vrijheid in terug vinden. Dat betekent dat je bijvoorbeeld met elkaar kritisch kijkt naar de waardebepaling van je product of dienst. Daar kijkt een collega vaak heel anders naar dan jijzelf. Ik wil mezelf nog wel eens te klein houden. Het is belangrijk jezelf de vraag te stellen; wat ben ik waard? Wat is mijn product waard?”

Ze is zich inmiddels beter bewust van haar kwaliteit om creatieve oplossingen te bedenken voor social media vraagstukken binnen bedrijven. “Ambitie is me niet vreemd. Dat had ik ook toen ik in loondienst werkte. Na de mavo en meao startte ik op mijn twintigste in Friesland bij justitie als zittingvoorbereider. Ik moest iedereen de juiste dossiers leveren. Die werden nog overal fysiek naar toe gebracht. Toen mijn man Marcel een baan in Den Haag kreeg, ben ik daar bij de rechtbank gaan werken. Daarna volgden banen in het bankwezen als projectmedewerker. In de avonduren voltooide ik de heao richting commerciële economie en communicatie. Als marketingmedewerker kwam ik bij een verzekeraar terecht, deed Nima-c en toen kwam er een kind. Ik werd op mijn 34ste moeder van een zoon.”

‘Dat gaat niet gebeuren. Ik nam ontslag en ging voor mezelf beginnen’

Een aantal weken reizen door Australië bracht haar op nieuwe gedachten en samen met haar man besloot ze haar kind in Friesland op te laten groeien. “We gingen terug naar onze roots. Ik had al snel weer een baan als communicatie adviseur. Toen mijn zoon Jurre 2,5 jaar was, werd er bij mij borstkanker geconstateerd. Na een borstsparende operatie, onderging ik chemotherapie en bestraling. Het werd in die periode al snel duidelijk dat een volledige werkweek er voor mij niet meer in zat. Voor ik het wist dreigden er afkeuringsregelingen. Dat gaat niet gebeuren, was mijn eerste gedachte. Ik nam ontslag en ging voor mezelf beginnen.”

Haar eerdere werkgever gaf haar communicatie-opdrachten, en toen haar man een uitzendbureau startte ging Wikje de communicatie en marketing verzorgen. “Ik heb dat tien jaar gedaan, tot aan de verkoop van het bureau. Daarna ben ik eerst eens om me heen gaan kijken, wilde me meer op het schrijven gaan richten en volgde verschillende trainingen en cursussen. In die periode werd het idee voor Blogcafé geboren.”

‘Je hebt experts om je heen nodig die je vooruit helpen’

“Ik weet inmiddels dat je als ondernemer niet zelf alle ballen in de lucht kunt houden. Je hebt experts om je heen nodig die je vooruit helpen. Zo ben ik bij Coobly terecht gekomen. Toen ik dat besefte ben ik vanuit mijn eigen expertise andere ondernemers en bedrijven gaan helpen om zichzelf meer zichtbaar te maken via social media. Inmiddels ook online.” 

Tijdens haar herstel van de borstkanker groeide ook het besef dat je privé niet alles in je eentje kunt. Wikje kreeg veel steun van haar schoonmoeder, die inmiddels bij haar inwoont. “Zij stond en staat, ze is inmiddels 75 jaar, altijd voor me klaar en andersom is dat ook zo. Het voelt voor mij als een luxe dat ze Jurre mede heeft opgevoed. Het heeft mij niet alleen ontlast, maar ook vrijheid gegeven.” 

“Waar ik over vijf jaar sta met mijn bedrijf? Ik heb geen idee en zover denk ik niet vooruit. Ook dat voelt voor mij als vrijheid. Dat heeft zeker ook met de borstkanker te maken. Ik leef vooral in het nu. Natuurlijk plan ik wel, maar nooit verder dan een half jaar vooruit. Ik doe de dingen zolang ik ze leuk vind. Ik raak erg geïnspireerd door de Coobly mastermind groep en ik vind het prachtig werk om ondernemers te ondersteunen bij het optimaliseren van hun digitale etalage. Samen met mijn sportieve ambities is dit een heel leuk leven.”

Pin It on Pinterest

Shares